Fokkerij

 

SONY DSC

Hier wil ik in het algemeen wat vertellen over de dingen die komen kijken bij het fokken van een nestje Saarlooswolfhonden. Er zijn zoveel afwegingen die je kunt maken maar ik hoop hier de belangrijkste dingen op een rij te zetten. De punten die voor mij belangrijk zijn bij het maken van de juiste keuze van reu / teef:

·         Gezondheid: De honden moeten vrij zijn van (erfelijke) aandoeningen. We willen nu

eenmaal allemaal een gezonde hond die geen last zal ondervinden van erfelijke gebreken. Onder het kopje gezondheidsonderzoeken ga ik hier verder op in.

·         Karakter: De honden moeten voldoen aan een goed karakter, ofwel niet agressief of angstig. Gereserveerdheid hoort echter bij de Saarlooswolfhond, het hoeven geen allemansvriendjes te zijn. Wat voor een karakter je aanspreekt is natuurlijk ook zeer persoonlijk. Voor mij is een SWH een hond die zeer sociaal is met andere honden en een hoge bijtdrempel heeft. Hij zal eerder geneigd zijn om te vluchten dan van zich af te bijten. Een zeer trouwe kameraad voor de eigen roedel. Zeker niet een nerveuze hond maar juist een beheerst en stabiel karakter heeft bij mij de voorkeur.

·         Uiterlijk: De twee honden moeten elkaar aanvullen qua uiterlijk met in achthouding van de rasstandaard. Wat daarbij belangrijk is is dat het lichaam in harmonie is, ofwel in goede verhoudingen. Zeker belangrijk is een goed gangwerk zodat de hond met zo min mogelijk inspanning goed en lang kan blijven lopen. De interpretatie van de rasstandaard kan op veel manieren geschieden. Helaas zijn zelfs keurmeesters het niet met elkaar eens en hecht ik dan ook weinig waarde aan de oordelen van een show. Ik vind de SWH geen showhond. Om deze dieren goed te kunnen beoordelen moet je ze vrij zien lopen door het bos. Zonder druk en spanning van een showring en in volledige vrijheid laten ze zien hoe ze zijn. Dit geld zeker ook voor de beoordeling van het karakter. Als je objectief naar je hond kunt kijken, en in gesprekken met andere fokkers, weet je wel waar je op moet letten. En dan blijft er altijd nog je eigen voorkeur. Wat de een mooi vind kan voor de ander juist anders uitpakken. Persoonlijk heb ik iets met een hond of niet, het totaalpakket waarbij ik vooral de zachte uitdrukking vaak wel belangrijk vind.

Op deze punten is het van belang dat de honden evt. elkaars zwakkere punten aanvullen en er hopelijk gezonde, lieve en mooie honden uitkomen. Dit blijft echter altijd in de handen van moeder natuur dus 100% voorspellen zal nooit lukken.

En dan heb je een combinatie. Dan moet de dekking, dracht en bevalling goed verlopen zodat je dan eindelijk de langverwachte pups hebt. Je kunt als fokker dan 7 a 8 weken van deze hummeltjes genieten voordat ze naar hun nieuwe baasje gaan. De pups groeien in huis op zodat ze zo goed mogelijk gesocialiseerd worden. Ook veel visite helpt bij het socialiseren van de pups en wanneer het mogelijk is gaan de pups mee naar buiten om ook daar indrukken op te kunnen doen. En dan wordt deze taak overgedragen aan de nieuwe eigenaar die verder zal gaan met opvoeden en socialiseren van de pup zodat het een gezonde blije SWH mag worden.