Lotje

lotje

De reis naar huis met een klein pupje vanuit zuid Duitsland. We waren helemaal in de wolken en namen Lotje mee van kennel Terra Loupa. Helaas had ze net gegeten voordat we naar huis gingen. Dit kwam er natuurlijk al snel weer uit! De eerste kilometers wel 3 keer gestopt om een kotsend pupje even buiten te laten en wat op te ruimen. Daarna verder gereden. Ze lag heerlijk bij mij op schoot te zeveren. Binnen no time was heel mijn shirt en broek doorweekt. En na een paar uur was ze zo moe dat ze toch maar in slaap viel.

De eerste dagen
Een nieuw huis met nieuwe geuren en een nieuwe huisgenoot.maxlot

We hadden een handdoekje meegekregen waar de nestgeur nog aan zat en dat hebben we in de bench gelegd. Lotje gelijk laten wennen aan de bench en dat ging eigenlijk heel erg goed. Het was haar plekje maar ze was ook heel blij als ze er uit kon om te spelen. Een plekje wat nog veel fijner was was natuurlijk de plaats van Max. En zo klein als ze is kon ze Max al manipuleren en snel had ze de plek veroverd! (tja max is een geval apart die houdt niet van lichamelijk contact!)
En dan loopt er ook nog zo’n raar zwart wit beest rond. Het is geen hond en die lichaamstaal klopt ook van geen kanten. Zodra je gezellig komt neuzen krijg je een mep op je neus! Ofwel de kat Doetje die moet nog even wennen aan zo’n nieuwe huisgenoot. Maar ook dat komt helemaal goed.

Zindelijkheidstraining
Maar goed…. Wij aan het werk met ons kleine pupje. Elke keer de wekker zetten in de hoop dat de bench nog droog was voordat we haar er uit haalde om een plas te gaan doen. De eerste weken om beurten op een matrasje naast de bench geslapen en bij elke kik opspringen om haar buiten te zetten.. Tja als baasje van een pup moet je niet bang zijn voor paal te staan! Sta je daar midden in de nacht in je ochtendjas en op je klompen te roepen… ga maar een plasje doen… en dan belonen als ze het heeft gedaan met GOED ZO !
Dat ze de eerste tijd gigantisch aan de dunne was heeft ook niet echt meegeholpen. Het ging dan ook regelmatig mis en de dweilemmer stond er standaard voor klaar. En als dan het moment komt van die eerste vaste drol… haha ik weet het nog als de dag van gisteren! Robert stond te dansen dat hij hem niet meer met een plamuurmes hoefde op te ruimen!lotje1

En dan komt het moment dat je je wekker steeds een beetje later kan zetten. Wat heerlijk, uitslapen tot half 7!

Terugdenkend hieraan hebben we het nu zo heerlijk luxe nu ze volwassen is. Kunnen we echt uitslapen tot soms half 10 en dan nog is er geen haast. Dat zal wel weer wennen zijn zodra er weer een pup is. Maar dat hebben we er zeker weer voor over!

Naar school
En dan is het zover. Ze is volledig ingeënt en Lot gaat mee naar school.
Bij Hondentrainingscentrum de Wolf waar ik voorheen ook lang behendigheid heb gedaan met Max. Hiermee ben ik gestopt toen Max te oud werd en ik bang werd dat ze blessures op zou gaan lopen doordat ze het allemaal niet meer zo goed kon zien.
Op een mooie zonnige dag de eerste kennismaking, Lotje kwam dapper de kantine binnengestapt. Iedereen was onder de indruk hoe vrolijk en blij ze iedereen begroette. Dat kende ze niet van een SWH!lotschool

We hadden besloten dat Robert de puppiecursus zou volgen omdat hij het minst ervaring had met honden. Nou dat was wel leuk maar de volgende cursussen mocht ik doen.
Het is in ieder geval heel fijn om ergens terecht te kunnen als je vragen hebt of even wilt overleggen hoe je iets het beste aan kunt pakken. Ook al lijkt de oplossing af en toe zo vanzelfsprekend als je een probleem hebt of je wordt door zo’n slim hondje misleid is het heel fijn om terug te kunnen vallen op de kennis en ervaring van anderen.

Na de puppiecursus mocht ik… Dus op naar gehoorzaamheid A. Het eerste gedeelte van elementaire gehoorzaamheid wat bij deze hondenschool is opgedeeld in 3 cursussen. Nou al die trucjes aanleren ging prima als de beloning maar groot genoeg was. En dat was het aller-moeilijkste tijdens deze cursus! Die andere hondjes waren wel zo leuk dat was de allerbeste beloning die er was. Dus ja dan alles uit de kast halen. Speeltjes, blokjes kaas en zelfgemaakte levercake! Voor deze eerste cursus was ze helaas ook gezakt omdat ze de kom hier oefening niet interessant genoeg vond en door een open poort naar het behendigheidsveld rende. Dat moest toch leuk zijn!!!

Maar goed we mochten toch door naar gehoorzaamheid B… Nu was ze alweer wat ouder maar nog steeds in zo’n niet komen fase. Dus heel erg veel geoefend op de kom hier oefening. Nu zijn we er wel achter dat dat dus wel de allerbelangrijkste maar ook de moeilijkste oefening is die er is! De oplossing: Veel spelen, in deze fase aan de lange lijn in het bos ipv los. En altijd geweldig belonen als ze kwam. En heel belangrijk dit heel lang volhouden en een lange adem hebben! Ik denk dat dat ook het geen is wat het meest belangrijk is als je een Saarloos wil, vooral volhouden!  Maar dan komt het examen en ze was geslaagd!

Dus door naar Gehoorzaamheid C. Het blijft gewoon heerlijk om zo intensief met je hond bezig te zijn. Ook al vergen sommige oefeningen wat meer geduld en vindingrijkheid dan bij andere honden, aan de andere kant is ze zo slim dat ze sommige oefeningen heel snel doorheeft. Het enige struikelblok is dat teveel herhaling gaat vervelen en de beloning soms niet opweegt tegen het uitdagen en spelen met andere honden. Gelukkig weten de trainers dat en ging ik vaak op eigen initiatief oefeningen afwisselen om het interessant te houden!…
Uiteindelijk heeft ze ook deze cursus ofwel de Elementaire Gehoorzaamheid met vlag en wimpel gehaald! Ik was toch wel trots op ons hoor!… en van binnen denk ik dan “wie zegt dat je een SWH niets kan leren!” Met een realistische verwachting en aanpak kom je een heel eind…

En dan terug naar het Behendigheidsveld.

De behendigheid heb ik met max altijd zo leuk gevonden en met haar gedaan tot ze het allemaal echt niet meer kon zien. Nu een nieuwe start met Lotje.
We hebben de eerst twee opstartcursussen gedaan. Dit was een hele uitdaging omdat er een paar toestellen dus behoorlijk eng zijn. We doen dit voor de lol en dat is maar goed ook want de snelheid is ver te zoeken!…  Lotte vind de schutting heel erg leuk en blijft het liefste bovenop staan om van het uitzicht te genieten!lotrobert

Daarnaast gaat de tafel, de band, hoogte en breedtesprongen zowat vanzelf. De tunnel was even wennen maar ook prima. De paaltjes heeft wat oefening gevergd en gaat heel erg goed. Het ziet er heel leuk uit zo’n lange stelten hond een beetje slungelig zigzaggen!
Wat niet goed gaat, ja dat moet ook vermeld, dat is de wip, zodra er iets onder haar poten beweegt springt ze een gat in de lucht. Ook de slurf is heel eng want ze ziet niet waar ze naartoe gaat en het zware zeil op haar vind ze ook niet prettig. Maar op deze manier bezig zijn met je hond versterkt wel de band en het onderling vertrouwen. Een wedstrijdhond zal het nooit zijn. Waarom zou je je moe maken? Dat is ook lotte’s motto, alleen energie gebruiken wanneer je het echt nodig vind!

Een nest pups van Lotte
De wens om zelf een keer een nestje pups te fokken ging werkelijkheid worden nu we Lotje hadden. Ze is op alle nodige gezondheidsaspecten getest en kwam daar goed uit! Het fokken van een nestje pups is een heel avontuur, vooral de eerste keer! Meer hierover is te vinden op de pagina over onze nesten.
Lotje is een geweldige moeder hond en haar eerste nest met 4 puppenmeisjes was een mooie ervaring. Uit dit eerste nest hebben we Pleun gehouden. Sindsdien is Lot niet meer alleen, wat ze overigens voor een SWH heel erg goed kan, alleen zijn!

Wat lotje het liefste doet is lekker rondstruinen in het bos, en dat doen we dan ook bijna dagelijks.  Samen met Pleun staat ze wel sterk, 2 honden is toch heel anders dan 1.  Speurend naar waar er iets te beleven valt. Of dat nu een achtervolging achter een konijn is of het rollen door iets stinkends waardoor de baasjes je weer in bad moeten doen… Heerlijk die meiden!

Lees hun actuele belevenissen op het weblog.

SONY DSC