H-nest

hnest-1

Dit nest is ons eerste nest met Lotte, geboren op 08-02-2009.
Gezien we niet zo veel nesten zullen fokken zouden we als we beginnen bij het alfabet maar in het ABC blijven hangen en er zijn al zoveel honden waarvan hun naam daarmee begint. Dus leek het me leuk om de beginletter van de namen van de pups uit dit nest te laten beginnen met de beginletter van de dekreu. In dit geval dus de H van Honehe (roepnaam Binky).

De totstandkoming van ons eerste nestje pups:

Honehe (roepnaam Binky) Geboortedatum: 06-11-2002 HD : A PRA: Vrij (20 oktober 2008) Dwerggroei gen: Vrij / normaal DM: Vrij

De Reu die dit nest mogelijk heeft gemaakt is Binky. Helaas mocht het niet baten met de dekreu die we hadden uitgekozen. In overleg met de eigenaar en op advies van de dierenarts (na fertiliteitsonderzoek) hebben we toch gekozen voor Binky die we als reservereu hadden. Maar zeker niet te min deze reserve reu is ook een hele leuke hond met een open karakter. Maar op dat moment is het even schakelen.

Op zaterdag 06-12-2008 waren we met Lotte naar de dierenkliniek in Sleeuwijk gegaan. Het progesterongehalte was 8.9 dus ik kreeg het advies om dezelfde avond en de dag erna nog te laten dekken. Dus na flink wat telefoontjes die middag naar de dekreu vertrokken.

Ze hebben veel gespeeld maar Binky vond dat het nog niet zover was. Die avond hebben we bij Audry gelogeerd. We konden dan gelijk kijken hoe Dhungar op Lotte reageerde. Nou weinig interesse! Dat betekende dat we nog aan de vroege kant waren. De volgende ochtend had Dhungar nog steeds geen interesse. Nou ja nu was ik toch speciaal blijven logeren en in de buurt dus nog maar eens proberen met Binky. Nee dus, ze hebben leuk gespeeld en elkaar natuurlijk wel even kunnen leren kennen hierdoor. Voor Lotte was het toch allemaal heel spannend gezien het de eerste keer is.
dekking2Maandags nog maar eens op en neer rijden. Ik was natuurlijk bang dat als we een dag over zouden slaan we weer te laat zouden zijn. Er was wel meer interesse maar het was Binky nog niet gelukt… Hij deed wel serieus meer zijn best en vond dat het toch wel moest gebeuren. Lotte bleef echt mooi staan (de slet) maar zodra het serieus werd sprong ze van spanning weer weg om een rondje te rennen. Maar het was op een gegeven moment echt heel koud geworden en ze hadden er allebei geen zin meer in.
Ze hebben deze avond wel kunnen zien hoe het zou moeten want op de plek waar we waren stond een auto geparkeerd en daar kwam ineens een stel uit. De auto was helemaal beslagen. Die mensen waren nu aan het wachten totdat de honden eens klaar waren, nou daar konden ze dus lang op wachten. Maar wij lagen wel in een deuk.

Dus dinsdagmiddag maar vrij genomen op het werk en weer richting Nijmegen. Ja nu was het Binky die vond dat het wel moest gebeuren. De eerste dekking was een feit. Dus 3 dagen later dan dat ze aan de hand van de progesterontest hadden voorspeld. Dat geeft wel wat spanning, maar geeft ook aan dat de SWH zich niet zo aan de richtlijnen houden.  De 2 dagen daarop volgde nog 2 dekkingen en vanaf dat moment waren we in afwachting van een nestje pups. Na 4 weken kon de dierenarts voelen dat ze drachtig was en onze voorbereidingen voor de bevalling en de pups kon beginnen.

Geboorte van het H-Nest

Lot 1 dag voor de bevalling

 Op de maandag voor de geboorte van de pups is Irene nog gezellig langs gekomen om naar Lotte’s dikke buik te komen kijken. Lot reageerde achterlijk blij om Irene te zien en zoals altijd als er visite is hebben we nog een heerlijk rondje bos gedaan.. dit keer een kort rondje. Met de Stethoscoop zitten genieten van de borrelgeluidjes en we weten toch bijna zeker dat we een hartslagje van een pup hebben gehoord. Een stuk sneller dan de hartslag van Lot zelf. Ze zijn ook heel goed te voelen en Lot vind het prima als je lekker aan haar buik zit te voelen naar de kopstootjes van de pups.

Op zaterdag de 60ste dag van de dracht had Robert oppasdienst en heeft al wat gedragsveranderingen kunnen merken. Zo is hij een rondje gaan wandelen maar ze wou al heel snel zo snel mogelijk terug naar huis!
Ook Lotte haar temperatuur hadden we de afgelopen week opgemeten en in de ochtend en avond was het al wat lager dan de rest van de dagen, ongeveer een halve graad.
Ze ligt veel te hijgen, wilde nog wel heel snel een beetje vlees eten maar nam niet eens de moeite om de bak lekker uit te likken. Zo snel mogelijk weer naar haar plekkie! Dat ging niet lang meer duren…

En daar zijn dan de KaRoLottes meiden!

Het vermoeden dat het niet zo lang meer zou gaan duren bleek juist.

Zaterdagavond bleef Lot hevig hijgen en we zijn samen opgebleven om haar in de gaten te houden. Lekker een matrasje naast de kist gelegd en maar rustig wachten. Af en toe Lotte wat kroelen en kriebelen want ze vond de steun wel fijn. Zo zijn we gezellig met z’n drietjes de nacht doorgekomen… vanaf een uur of 4 werden de krampen van de ontsluitingsweeën steeds wat heviger en begon Lotte zich heerlijk af te reageren door de kranten kapot te scheuren.

Vanaf 05.45 uur begonnen de echte persweeën. Tussendoor moest ze nog regelmatig even naar buiten om zich te ontdoen van ontlasting en regelmatig een plas. Ik had de berg krantensnippers die ze zo mooi had gemaakt maar even weggehaald anders zouden we misschien gelijk de pups kwijtraken in die berg. Dus een paar lakens in de kist gelegd en Lotte is vanaf dat moment steeds heftigere weeën gaan krijgen en korter op elkaar. Op het moment dat ik me ongerust ging maken of het wel goed ging had ik nog even met de DA gebeld. Ik hing op en ja hoor ik zag ineens een tongetje met een zwart neusje er omheen. Om 6.33 was de eerste er, 450 gram wegend teefje.

Lotte ging gelijk de pup mooi drooglikken en we waren zo aan het kijken naar deze pup dat we misschien een volgende wee hebben gemist? Maar opeens begon ze wat te persen en daar was de volgende al! Deze kwam met het kontje eerst en zat nog helemaal in het vlies. Weer een wolfsgrauw teefje van 400 gram. Lotte ging gelijk weer vlijtig aan de slag met het opruimen van de vliezen, vruchtwater en het drooglikken van de pup.

Het duurde daarna weer twee uur en een behoorlijk aantal keer persen totdat nummer drie kwam. Dit was ook de zwaarste met 475 gram en kwam ook in een stuitligging. We geloven ook dat ze de pups met 2 tegelijk in positie heeft geperst want nummer 4 kwam een kwartier later alweer zonder enige moeite. De 4e woog 425 gram en kwam wel met het kopje eerst. Tussen nummer 1 en 2 zat ook maar 20 minuten.

En dat zijn ze dan, de vier grijze meisjes van Moeder Lot. Ze heeft nog wat naweeën gehad maar het bleef toch echt bij deze 4. En wat een mooi kwartet, ze lijken wel heel erg op elkaar qua kleur en grootte dus ik heb ze voor de zekerheid alvast gemarkeerd met een beetje nagellak. Klinkt misschien een beetje raar maar ze hebben er helemaal geen last van en dan hoeven ze geen touwtje om hun nekje.

De pups zijn allemaal tot de 8 weken bij ons gebleven. In deze weken hebben ze veel meegemaakt in en om het huis. Daarnaast hebben we ze ook meegenomen naar buiten en bijvoorbeeld het bejaardenhuis. Elke dag iets meemaken en heel veel visite is goed voor de socialisatie. Met de 8 weken waren ze er echt aan toe om meer te gaan ondernemen en te leren wat lastig is met 4 pups tegelijk. Het juiste moment om met hun nieuwe baasjes mee te gaan die verder zijn gegaan met hun opvoeding en socialisatie. Het zijn 4 geweldige meiden die een mooie plek hebben gevonden. Het is leuk ze nog te kunnen volgen in hun verdere leven! Pleuntje hebben we zelf gehouden dus haar avonturen samen met Lotte zijn nog regelmatig te vinden op het weblog.

 

De stamboom, gezondheidsgegevens en informatie over de nakomelingen van deze meiden zijn te vinden in de SWH database.